Numărul unu nord-coreean nu figura pe lista demnitarilor care au fost prezenți la mausoleul care adăpostește, la Phenian, rămășițele tatălui său, Kim Jong-il, și ale bunicului său, Kim Il-sung, listă publicată de către agenția oficială de presă KCNA.
O jerbă de flori, pe care se putea citi numele liderului regimului de tip stalinist, a fost depusă la cele două statui ale celor doi Kim, la mausoleul de la Palatul Kumsusan.
Hwang Pyong-so, vicepreședintele nou ales al Comisiei Naționale de Apărare, considerat numărul doi al regimului, a fost în schimb prezent la acest pelerinaj, de la care Kim Jong-un nu a lipsit niciodată de când a devenit succesorul tatălui său, în decembrie 2011.
Nepotul Kim Il-sung – fondatorul regimului stalinist -, în vârstă de 30 sau 31 de ani, nu a mai apărut la televiziunea de stat de la 3 septembrie.
În iulie, el a fost văzut șchiopătând la marcarea a 20 de ani de la moartea lui Kim Il-sung.
Din cauza acestei lungi absențe, în Asia circulă tot felul de zvonuri. Ele sunt alimentate în contextul în care țara este una dintre cele mai izolate și secrete din lume.
Unele evocă diverse probleme de sănătate: epuizare, gută, glezne rupte, diabet – ipotezele sunt numeroase. Altele vorbesc inclusiv despre o lovitură de stat.
Datele cu încărcătură politică sunt numeroase în Coreea de Nord, dar cea care marchează înființarea Partidului Muncitorilor, partidul unic, de inspirație leninistă, este deosebit de importantă.
Presa oficială a recunoscut că numărul unu nord-coreean suferă „o indispoziție”, însă o delegație de rang înalt care a efectuat în weekend o vizită la Seul a dat asigurări că acesta nu are nicio problemă de sănătate.
Uneori, cel mai puternic om din Republica Populară Democratică Coreea (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, nu-și face apariția timp de mai multe săptămâni.
Dar Kim Jong-un a fost omniprezent în presa oficială de la preluarea puterii.